Curtea de Apel Pitești a respins, ca inadmisibilă, cererea de strămutare formulată de Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) din Ministerul Afacerilor Interne, în conflictul juridic dintre Jandarmeria Română și colonelul Gheorghe Lupescu, șeful Inspectoratul Județean de Jandarmi Argeș.
În urmă cu câteva zile, Gândul a atras atenția asupra acestei aberații juridice, în sensul că DGPI nu avea cum să facă vreo cerere legată de această cauză, întrucât nu este parte în dosar. Chiar Elena Dinu, avocata colonelului Gheorghe Lupescu, șeful IJJ Argeș, a explicat de ce este inadmisibilă cererea DGPI, iar acum instanța i-a dat dreptate.
”DGPI a făcut cerere de intervenient în cauză, însă până la acest moment, instanța nu a pronunțat o hotărâre de admitere în principiu a acestei cereri. Drept urmare, cererea de strămutare e făcută de o persoană juridică ce nu are nicio calitate în acest proces. Deocamdată. Cererea de chemare în judecată a vizat suspendarea provizorie a ordinului conducerii Jandarmeriei, care își extinde efectele asupra actelor ce au stat la baza ordinului. Noi am solicitat introducerea în cauză și a inspectorului general Alin Mastan, precum și a instituției ORNISS”, a declarat avocata Elena Dinu.
Conform minutei deciziei de pe portalul Curții de Apel Pitești, în cazul cererii DGPI: “Respinge ca inadmisibilă cererea de strămutare. Definitivă. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței“.
În sala de judecată, juristul DGPI a solicitat instanței să amâne judecarea cererii până la o dată ulterioară celei de 25 martie, când are loc judecarea fondului ce are ca obiect anularea ordinului de revocare din funcție a șefului IJJ Argeș, potrivit unor surse judiciare.
Pe 9 martie va avea loc recursul formulat de DGPI împotriva hotărârii prin care ordinul de revocare din funcție a șefului Jandarmeriei Argeș a fost suspendat. În urma acestei hotărâri provizorii, dată până la finalizarea litigiului, colonelul Gheorghe Lupescu a fost repus în funcție, însă această hotărâre a fost aplicată doar parțial, întrucât acestuia nu i-a fost dat și accesul la informații clasificate, deși era act subsecvent în baza căruia conducerea Jandarmeriei Române îl revocase din funcție.
Războiul dintre șeful IJJ Argeș și Jandarmeria Română, via DGPI, continuă. Între timp, după ce Jandarmeria Română a fost obligată să îl repună în funcție provizoriu, colonelul Lupescu a fost ținta mai multor controale venite de la centru, metodă posibil folosită – afirmă surse din MAI – pentru ca acesta să decidă de bunăvoie să plece definitiv, printr-o eventuală pensionare.
Colonelul Gheorghe Lupescu a fost îndepărtat din funcție printr-un ordin al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGJR) emis în 10 septembrie 2021, fiind înștiințat că motivul îl constituie faptul că i s-a avizat negativ accesul la informații clasificate, dar motivația acestei decizii a fost secretizată.
Din 29 octombrie 2021, Gheorghe Lupescu a fost repus în funcție, după ce a câștigat o primă bătălie cu IGJR, la Tribunalul Argeș. Instanța a admis atunci cererea colonelului Gheorghe Lupescu de suspendare a tuturor actelor administrative care au dus la înlăturarea sa de pe poziția de șef al IJJ Argeș.
De altfel, colonelul Gheorghe Lupescu a formulat și o plângere penală pentru abuz în serviciu care îl vizează pe șeful Jandarmeriei Române, generalul Alin Mastan. Acesta a primit steaua de general în decembrie 2021, cu ocazia Zilei Naționale a României, eveniment la care unul dintre subordonații din București a alunecat de pe cal, iar plutonul de defilare de la Jandarmeria Cluj nu a fost sincronizat, dovedind lipsă crasă de instruire.